Marrets lampenkapje

Op 19 februari jl. was de eerste avond van onze lezingenreeks voor en over professionals, overgang en loopbaanperspectief. Als je met ruim 20 vrouwen een serie van vijf ontmoetingen begint, leek het ons als initiatiefnemers van het programma wel gepast om ons op een persoonlijke manier te introduceren. We zitten tenslotte allemaal in hetzelfde schuitje, en hopen inspiratie op te doen van en met elkaar.

Als onderdeel van de aftrap laat ik drie cirkels zien die mijn hele volwassen leven al met me meereizen. Eén ervan is de onderstaande, die ik als 21-jarige leerde kennen op een stage. Bij het toelichten ervan hoor ik mezelf ineens zeggen dat het een soort lampenkapje is waar je van bovenaf op kijkt: drie vlakken waar de stof overheen gespannen wordt, en in het midden het lampje dat alles doorschijnt. De term ‘spiritueel’ staat hierbij voor ‘betekenisgeving’, gevoed door welke levensbeschouwing of filosofie dan ook:

plaatje lampenkapje

Lisette Thooft inspireerde ons vervolgens met haar goed onderbouwde en geestige lezing over hoe we de overgang tot een vruchtbare tijd kunnen maken.  En passant noemt ze ‘het lampenkapje van Marret’ en ik besef dat het  juist voor vrouwen in de overgang zo’n goed model kan zijn. Als we in ons leven tot dusver dingen hebben laten liggen op een van de vier terreinen, geeft de overgangstijd herkansingen voor heroriëntatie en voor het zoeken van een betere balans.

Of dat nu bestaat uit gezonder eten, op yoga gaan, relaties herstellen of verbreken, een nieuwe studie oppakken – maakt niet uit. Maar wat waarschijnlijk wél uitmaakt, is of deze keuzes bijdragen aan onze betekenisgeving. Een checkvraag als “wat voegt het toe als ik dit ga doen of nalaten?” kan dan opeens verrassend snel  helderheid geven.

Een lampenkap wordt zo ineens van een huiselijk accessoire tot een licht op ons levenspad…