Ben ik nou wel of niet in de overgang?

Het gebeurt nogal eens dat vrouwen halverwege de 40 of ook al wel rond de 50 aan ons vragen: ja maar wanneer weet je nou zeker dat je in de overgang zit? Het kan zijn dat ze geen oudere vriendinnen of zussen hebben en bij ‘overgang’ dus alleen denken aan ‘overgangsklachten’die lang niet elke vrouw in dezelfde mate krijgt. Zoals opvliegers, dikker worden, minder zin in vrijen, hevig bloedverlies.  Zie bijvoorbeeld het lijstje op de website vrouwenindeovergang.nl .

Maar waar denk je aan als je bij jezelf de onderstaande signalen opmerkt?

  • ik zit niet lekker in m’n vel, ik heb geregeld zo’n vaag onrustig gevoel
  • wat ben ik toch vaak moe – en eigenlijk slaap ik ook niet lekker meer
  • ik hoor nogal eens dat ik een kort lontje heb – en ja, ik voel me best vaak prikkelbaar

Inderdaad: dit zijn vaak tekenen zijn van de (naderende) overgang. Vanaf je 45e verandert je hormoonhuishouding, en jij verandert mee. Als je echter niet bedacht bent op de overgang omdat je dat associeert met 50/55+-ers, of al weerstand voelt bij het woord alleen al, zul je waarschijnlijk eerder denken aan drukte op het werk, of dat je nou eenmaal last hebt van puberende kinderen.

Het is belangrijk om de signalen wél te leren zien als onderdeel van de overgang omdat ze je dan ook kunnen helpen bij het doormaken van een overgang die niet alleen fysiek/hormonaal is, maar ook een transitie kan betekenen op meerdere levensterreinen. Dat is precies waarom wij ons sterk maken voor een integrale benadering van de overgang met aandacht voor fysieke, mentale, sociale en spirituele aspecten ervan. De overgang: een tijd om te resetten!

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *