“Hoe overleef ik als professional de overgang?!” – de 2e reeks vond plaats tussen februari en juni 2016  

Bewustwordingsprogramma voor vrouwen vanaf 45 jaar.
Overgang, werk, loopbaankeuzes

Net als je denkt het werkende leven redelijk op orde te hebben, slaat-ie toe: de overgang. Even onontkoombaar als die vorige transitieperiode: de puberteit. Vaste zekerheden beginnen te schuiven. Je gaat anders tegen de wereld aankijken. Je wordt milder, of juist feller. Het is in elk geval niet altijd even makkelijk, zo’n ingrijpende verandering. Dus hoe overleef je deze tweede puberteit? Of beter: hoe haal je het maximale uit de overgang? Dat is de invalshoek voor de serie lezingen die vanaf 18 februari 2016 plaatsvindt.

Praktische, interactieve lezingreeks

Een greep uit de evaluaties van de 1e reeks (gestart in februari 2015)

 • Vrolijke bijeenkomsten over een toch wat ‘not done’ onderwerp waar ik eerst met enige gêne aan dacht, maar nu niet meer! Ik ben geen uitzondering…
 • Relevante inhoud met authentieke presentaties van alle inleiders, lekker eten, leuke vrouwen, fijne ambiance, warme sfeer.
 • Een bewustwordingsproces; hoe is het toch mogelijk dat we als vaak goed geïnformeerde vrouwen zo weinig weten van iets wat ons zó aangaat en waar we in het dagelijks leven zo mee te maken krijgen en hebben!
 • Prachtige ervaring, inspiratie, vernieuwend, het programma bracht mij veel meer dan ik ervan verwachtte. Zette aan het denken – mijn perspectief is veranderd. We mogen en kunnen er veel aan doen om ons beter te voelen.
 • De combinatie van erg relevante informatie met superleuke vrouwen die allemaal midden in de maatschappij staan en iets willen bereiken. Geen zweverig gedoe. Het gaf energie.

Deze interactieve lezingenreeks biedt kennis, inspiratie en praktische handvatten die je kunt inzetten om de overgang ten volle te benutten. Zowel voor jezelf als voor je organisatie.
In vijf bijeenkomsten belichten verschillende experts en hun sidekicks de fysieke, maatschappelijke, mentale, filosofische en zingevingsfacetten van deze intrigerende transitieperiode. Maar altijd nuchter, feitelijk, met humor en een open blik.

Voor wie?

 • Hogeropgeleide vrouwelijke professionals en ondernemers vanaf 45 jaar
 • HR-professionals, (HR-)managers
 • Loopbaanadviseurs en coaches

Doelen

 • Aanreiken van een integraal framework om kennis, inzicht en betekenisgeving van deze levensfase te vergroten
 • Bieden van perspectieven en handvatten voor vrouwelijke professionals om de overgang ten volle te benutten
 • Verkennen van nieuwe perspectieven op werk en loopbaan

Opzet:

 • 18 februari 2016: De overgang – hoe maken we er een vruchtbare periode van? – Lisette Thooft
 • 24 maart 2016: Wat gebeurt er tijdens de overgang in ons hoofd en met ons lijf? – Wilma Smit & Pauline Ottervanger
 • 21 april 2016: De psychologie van de overgang – Hetty Roholl
 • 19 mei 2016: Vormgeven aan je professionele toekomst – Tinka van Vuuren
 • 9 juni 2016: Integratie van fysieke, psychologische, maatschappelijke, spirituele en filosofische kanten van de overgang – vier specialisten én gastbijdrage van cardioloog Jutta Schroeder-Tanke
18 februari

Foto Lisette Thooft_0055

De overgang: Hoe maken we er een vruchtbare periode van?

Lisette Thooft prikkelt ons op lichtvoetige én diepzinnige wijze om op verschillende manieren naar de overgang te kijken. Zij reikt ons verschillende frames en perspectieven aan om er op een positieve manier mee om te gaan.

Over de inleider
Lisette Thooft (1953) schreef o.a. ‘Wie domme dingen doet, wordt wijs’ en ‘De beste tijd van je leven. Spiritueel door de overgang’ dat gepresenteerd werd bij de afsluiting van onze eerste lezingenreeks. Zij is gefascineerd door de wijsheid en lessen van oude verhalen, mythen en sprookjes “omdat die de zoekende mens helpen zijn weg te vinden op zijn levenspad. Dat pad is bezaaid met conflicten, obstakels en problemen – en dat is niet voor niets. Verhalen helpen ons duidelijk te maken waar we doorheen moeten om ons te ontwikkelen”. Begin 2016 verschijnt haar nieuwe boek “Kom uit je hoofd”.

24 maart

Foto Menoblues

Wat gebeurt er tijdens de overgang in ons hoofd en met ons lijf?

Pauline Ottervanger en Wilma Smit delen hun expertkennis en geven informatie over hoe je het verloop ervan kunt beïnvloeden, inclusief het hot item van hormoonsupplementen.

Over de inleiders
Gynaecologen dr. Pauline Ottervanger (1954) en dr. Wilma Smit (1953) zijn auteurs van “Menoblues” en “Menoproof”. Zij waren de eerste medisch specialisten in Nederland die nuchtere, eigentijdse informatie deelden over de overgang en daarmee geregeld op tv en in de geschreven media kwamen.

21 april

Foto Hetty Roholl

De psychologie van de overgang

Psychologische inzichten over de overgang als transitiefase. Een belangrijke periode in het vrouwenleven die tot een transformatie kan leiden – mits we de vragen onder ogen zien die deze levensfase aan ons stelt.

Inleider:
Hetty Roholl (1950) is seksuoloog nvvs-sh, relatietherapeut, psychoanalytica i.o. en ook opgeleid in systeemtherapie. Sinds 1996 heeft zij een eigen praktijk in Amsterdam en Bussum. Daarvoor was zij docent pedagogiek en psychologie binnen gezondheidszorgonderwijs.

19 mei

Foto Tinka van Vuuren

Vormgeven aan je professionele toekomst

De overgang en de betekenis hiervan voor het vitaal blijven in onze loopbaan. Hoe vinden wij onze weg als eerste generatie overgangsvrouwen die zoveel taken combineren: werk, gezin, mantelzorg en/of vrijwilligersactiviteiten in het maatschappelijk veld? Wat is het effect van de zo veranderde en flexibeler arbeidsmarkt? En wat betekent het voor de inzet van je professionele senioriteit en je energie, als we tot zeker 67 jaar doorwerken? Hoe beïnvloed je zelf je werkcontext en wat mag je van je werkgever verwachten?

Over de inleider
Tinka van Vuuren (1959) staat met één been in de wetenschap en één been in de praktijk. Ze is sinds 2010 bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement aan de Open Universiteit Nederland waar zij met name onderzoek doet naar de relatie tussen enerzijds een ‘leven lang leren’, duurzame inzetbaarheid, gezondheid en welzijn en anderzijds het beleid van bedrijven. Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden luidde de titel van haar oratie in 2011 waarin ze het belang van vitaliteitsmanagement uit de doeken doet.
Daarnaast werkt zij als senior consultant bij Loyalis Verzekeringen.
Tot 2012 was Tinka voorzitter van de sectie Arbeid & Gezondheidpsychologie bij het Nederlands Instituut van Psychologen. 

9 juni

Integratie van fysieke, psychologische, maatschappelijke, spirituele en filosofische kanten van de overgang

Op deze interactieve slotavond kijken we naar de overgang vanuit the bigger picture. Met vier specialisten op het terrein van gynaecologie, life coaching, psychologie, body & lifestyle wordt in kleine groepen gezocht naar manieren om de verschillende perspectieven van de eerste vier lezingen in ons professionele en persoonlijke leven te integreren.

Cardioloog dr Jutta Schroeder-Tanke (OLVG Amsterdam) geeft als extra inleider inzicht in hartzaken voor vrouwen.

Tijd:

Van 17:00 tot 20:00 uur (inloop vanaf 16:30 uur, uitloop tot 20.30 uur)

Kosten:

De reeks kost (ex btw) € 435,00 all-in. Wie het privé wil betalen: graag even contact met ons opnemen.
Daarvoor krijg je:

 • Vijf interactieve lezingen door ‘opinion leaders’ op hun terrein + sidekick, op een prachtige industriële locatie
 • Vijf biologische maaltijden van Vuur & Vlam en Vitalitalia met streekproducten, inclusief koffie, thee en drankjes
 • Inclusief een van deze boeken: De beste tijd van je leven,  Hormoonbalans voor vrouwen, Menoblues of Menoproof
 • Ben je een avond verhinderd? Dan kun je iemand anders in jouw plaats laten gaan.

Locatie:

Het Seinwezen
Kinderhuissingel 1
2013 AS Haarlem